Comments, opinions, about pisco blind tasting "Tastings evenings with pisco", feb 09 / Comentarios, opiniones, sobre la cata a ciegas en "Noches de Cata con Pisco", feb 09.
In the last "Noches de Cata con Pisco" blind tasting, we tasted 4 samples of pisco Acholado, (blended), what does an Acholado pisco means? According to the current Pisco Denomination of Origin Regulations February 2011.
Article 4.- Classification
The following types of Pisco are recognized:
4.3 Pisco Acholado: It is the Pisco obtained from the mixture of:
Pisco grapes, aromatic and/or non-aromatic.
Aromatic and/or non-aromatic pisco grape musts.
Fully fermented fresh musts (fresh wines) of grapes
aromatic and/or non-aromatic piscos.
Piscos from aromatic and/or non-aromatic pisco grapes.
My comments: I have to said, the pisco Acholado tasting is fascinating, we have a lot to do with this type of pisco, another great strengths of our Cultural Heritage of Peru, that should be taken advantage of.
Last Thursday on the blind tasting I gave the best score to
KoreKenke, silver medal. Here it is likely that the syndrome of the first
sample has acted, you never know, if this pisco had been evaluated at the end,
would it get the same score? No, I think more, there're tasting things that we
do not handle.
Well done pisco, the best of the night. The label
indicates the blend: quebranta, torontel and moscatel. What do we evaluate in a
contest of Pisco Acholados, first any defects, then balance in the alcohol, it
must not be aggressive, balance between the mixed varieties, at least two
varieties should be perceived, the less aromatic with the most aromatic, If
there are three or more varieties they will not necessarily influence the final
evaluation of the judges, it will depend on the taste of each one, I like them
more aromatic, my scores will go that way, no matter if there are two or three
varieties, as I am not the only one at the table, we are 7, it will be the
consensus of all that will decide the score in the end.
We not considering that the Acholado was elaborated with
one of the four different ways allowed by the regulations, in the tasting it is
impossible to define how it was elaborated.
I once heard it said that the Acholados should not
participate in the pisco national competitions. What do you think? Love the
tastings! are a great experience, thanks to all who participated. See the link
to the tasting notes (google translator). Stay save, drink with
responsibility. All the best! Saludos
By Livio Pastorino Wagner
Sommelier, Pisco Specialist and Taster
Registry of Pisco Tasters CRDO-Pisco 2020 No. RCO-034-2011
@elmagozurdo
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En la última cata ciega catamos 4 muestras de pisco Acholado, (blended), ¿qué significa un pisco Acholado? De acuerdo al Reglamento de la Denominación de Origen Pisco vigente de febrero del 2011.
Artículo 4o.- Clasificación
Se reconocen los siguientes tipos de Pisco:
4.3 Pisco Acholado: Es el Pisco obtenido de la mezcla de:
Uvas pisqueras, aromáticas y/o no aromáticas.
Mostos de uvas pisqueras aromáticas y/o no aromáticas.
Mostos frescos completamente fermentados (vinos frescos) de uvas
pisqueras aromáticas y/o no aromáticas.
Piscos provenientes de uvas pisqueras aromáticas y/o no aromáticas.
Comentario: En mi opinión la cata de pisco Acholado es
fascinante, hay mucho por hacer con este tipo de pisco, otra de las grandes
fortalezas de nuestro destilado de bandera que hay que aprovechar.
De las 4 muestras al que mejor puntaje le di el jueves 09
fue al KoreKenke medalla de plata, aquí es probable que el síndrome de la
primera muestra haya actuado, nunca se sabe, si este pisco hubiese sido evaluado
al final ¿obtendría el mismo puntaje? Yo creo que más, cosas de la cata que no
manejamos. Bien logrado el pisco, el mejor de la noche. En etiqueta nos indica
la mezcla quebranta, torontel y moscatel. Que evaluamos nosotros en un concurso
de los piscos Acholados, evaluamos defectos si los hubiese, equilibrio en el
alcohol, que no agreda, equilibrio entre las variedades mezcladas, deben
percibirse por lo menos dos variedades, la menos aromática con las mas
aromática, si hay tres o más variedades no necesariamente van a influir en la
evaluación de los jueces, eso depende del gusto de cada uno, a mí me gustan más
aromáticos, mis puntajes irán por ese camino, no importando si hay dos o tres
cepas, como no soy el único en la mesa somos 7, será el consenso de todos lo
que al final decida el puntaje final. Y eso no estoy considerando que el
Acholado se elaboró de una de las cuatro formas distintas que permite el
reglamento, en la cata imposible definir como se elaboró.
Una vez escuche decir que los Acholados no deberían
participar en los concursos ¿qué opinan? Siempre las catas son una gran
experiencia, gracias a todos los que participaron. Les dejo el enlace con las
notas de cata y puntajes, ¡todo lo mejor! un abrazo.
Por Livio Pastorino Wagner
Sommelier, Especialista y Catador de Pisco
Registro: CRDO-PISCO 2020 RCO-034-2011
@elmagozurdo
Desde el 2006 Difundiendo La Cultura del Pisco
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